Tangó-AKCIÓ
QLL Kvantum Nyelvtanulás

Gyakran ismételt kérdések

A Tangó programmal kapcsolatban:

Problémám van a Tangó telepítésével, illetve a hardverkulccsal. Mit tegyek?
 • A Relaxa Hardverkulcs ránézésre egy egyszerű pendrive-hoz hasonlít, de valójában egy mini-számítógép található benne, amely a Tangó program működésében aktívan részt vesz. A kulcsnak a bedugás után szüksége van egy pár másodpercre a beinduláshoz, és a program futása közben is folyamatosan a gépben kell lennie. A beüzemeléséhez pedig egy ún. illesztőprogramot (más néven vezérlőprogramot) kell telepíteni a Windows-ra, hogy a kulcs képes legyen kommunikálni a Tangóval.

  A Tangó beüzemeléséhez első lépésként minden esetben telepítse fel a lemezről magát a programot! A Tangó telepítő előtelepíti a hardverkulcshoz szükséges illesztőprogramot is, és Windows 10 rendszereken általában nincs is más tennivaló, a kulcs az első bedugáskor automatikusan beüzemeli magát (kb. egy perc alatt). Erről a Windows egy kis üzenetben tájékoztatni fogja a jobb alsó sarokban: „A Relaxa Hardverkulcs telepítése sikeresen megtörtént”.

  Egyes esetekben ez nem történik meg automatikusan, és a hardverkulcs bedugásakor a rendszer rákérdez, hogy mit tegyen, illetve üzenetet küld, hogy „az eszköz telepítése sikertelen”. Ilyenkor a teendők a következők:

  1. Nyissa meg a Windows Eszközkezelőt. Windows 8 és 10 rendszerek esetén ezt a Windows és az X billentyűk együttes lenyomásával megjelenő menüben találja. Windows 7 esetén Klikkeljen a Start menüre, ezen belül a Vezérlőpultra, majd a „Hardver és hang”-ra, ezután az Eszközkezelőre.
  2. Az Eszközkezelőben jobb oldalon látni fog egy kiugró sort "Relaxa Hardverkulcs" néven, rajta egy sárga felkiáltójellel. Ezt a sort válassza ki, majd nyomjon rajta egy jobb egérgombot, és válassza az "illesztőprogram frissítése" menüpontot.
  3. Amikor a gép rákérdez a telepítés módjára, válassza a "Manuális telepítés" módot.
  4. A következő ablakban kattintson a „Tallózás” gombra, és válassza ki a telepítő lemezről (vagy pendrive-ról) a „hwkulcs-driver_aláírt” nevű mappát, majd nyomjon „Tovább”-ot.
  5. A megjelenő figyelmeztető üzenetnél kattintson a „Telepítés”-re.
  6. A sikeres telepítés után a program általában azonnal futtatható. Ha mégsem, akkor húzza ki a kulcsot, indítsa újra a gépet, újraindulás után dugja vissza, és ekkor már indulni fog.

  Windows 7 illetve régebbi rendszerek esetén a fenti „aláírt” vezérlőprogram – általunk is ismeretlen okból – hibát jelez a telepítésekor. Ilyenkor használja a másik, „aláíratlan” vezérlőprogramot, amelyet szintén a lemezen talál. Ebben az esetben a Windows a telepítéskor figyelmeztetni fogja, hogy a vezérlőprogram nem ment át a Microsoft tesztjén. Itt a telepítést nyugodtan folytathatja.

  Amennyiben a telepítő lemezén (vagy pendrive-on) nincsen „aláírt” vezérlőprogram, akkor töltse azt le innen: http://relaxa.hu/download/hwkulcs-driver_signed.zip. A letöltött fájlt másolja be a C:\Relaxa mappába, és ott csomagolja ki (jobb klikk, kibontás ide). A lemezen (pendrive-on) lévő „hwkulcs-driver” nevű vezérlőprogram értelemszerűen az aláíratlan változat.

  Korábbi sikertelen telepítések után előfordulhat, hogy a 4. pont után azt írja ki a gép, hogy már telepítve van a megfelelő illesztőprogram (és így nem hajlandó az újat feltelepíteni). Ilyenkor először le kell törölni a régit. Ehhez ugyanott az eszközkezelőben a 2-es pontnál a jobb klikk után az "illesztőprogram eltávolítása" menüpontot válassza, és a megjelenő ablakban jelölje ki a "törölje le az eszköz illesztőprogramját" menüpontot. A kulcsot ezután húzza ki, 10 másodperc után dugja vissza. Ekkor egy idő után a gép meg fogja kérdezni, hogy mit tegyen a kulccsal, ekkor a 3-as ponttól tudja folytatni a telepítést.

  Kérjük, jelezzen vissza nekünk, hogy a fentieket követve Önnél is sikeres volt-e a telepítés!
  Kérdés, elakadás esetén keressen bennünket elérhetőségeinken!

A Tangó programjuk is használható relaxációs nyelvtanulásra?
 • Igen. Korábban két helyen is tanítottak - nem légzés-visszacsatolásos, hanem történetesen EEG-s relaxációs technikával - a mi VillámTananyagaink digitális verzióival, ill. angolt a VillámAngol Tangó programmal.
Mik a Tangó hardver és szoftver követelményei?
 • Pentium 3-as, vagy annál jobb kategóriájú PC (vagyis bármelyik, ami nem idősebb 15 évesnél)
 • Windows 2000, XP, Vista, 7, 8, 10 operációs rendszer
  (de Linux ill. Mac OS alatt is sikerrel futtatható, WINE, VirtualBox, ill. Paralells Desktop segítségével)
 • DVD meghajtó (csak a telepítéshez, de pendrive-val kiváltható)
 • 2 GB merevlemez tárhely (a VillámAngol Tangó Maxi esetén)
 • Minimum 1024x768 felbontású monitor (1024x600 is megfelel)
 • USB csatlakozó a hardverkulcsnak
 • Hangszóró, hangfal, vagy fülhallgató.
Futtatható-e a Tangó program Macintosh illetve Linux rendszereken?
 • Igen! Ehhez mindössze egy virtuális gépre és egy Windows licencre van szükség. Javasoljuk a VirtualBox nevű virtuális gép szoftver használatát, ez mindkét platformra elérhető, és otthoni használatra teljesen ingyenes. A virtuális gép telepítéséhez szükség esetén segítséget is nyújtunk, azonban a Windows licenct nem tudjuk biztosítani. A Windows lehet régi verzió is (lásd hardver követelmények), ez nem jelent biztonsági kockázatot, hiszen teljesen elszigetelhető a gazdagéptől és az internettől is.

Kételyek:

Nyelvtani magyarázatok, ismeretek nélkül vajon valóban lehet idegen nyelvet megtanulni?
 • Beszédet megérteni és folyékonyan beszélni így lehet jobban.
  Anyanyelvét is mindenki úgy sajátította el!
 • Írni, egyik nyelvről a másikra fordítani? Műfordítást, szakfordítást készíteni?
  Itt már jól jöhet - később - a nyelvi-, nyelvtani tudatosság is.
 • Kiképzett VillámNyelvtanároktól nem egyszer hallottuk:
  "de szeretném látni, hogy valaki így pl. egy feltételes mondatot helyesen megfogalmaz,
  de hogy tudhatom meg, ha nem is kérdezhetek, feleltethetek az órán"?
  És aztán láss csodát: ugyanezek a tanárok a módszer szerinti, 30-40 órányi tanítási gyakorlattal már visszajelezték, hogy "Semmi probléma, minden világos!"
Szótanulásra soha nem kerül sor?
 • A nyelvtanulás kezdeti szakaszaiban a cél az, hogy valaki minél előbb jól tudjon bánni egy minimális szókinccsel. Ezt szolgálja a tananyag felépítése, és a nyelvi zsonglőriskola.
 • Az idegen nyelvi szókincs bővítése különben egy életen át tart. A nyelv természetes használata közben is találkozunk új szavakkal, és az érdeklődési körhöz, vagy valamilyen feladat végzéséhez tartozó szókincset pedig hasznos lehet célzottan - akkor is lehetőleg kifejezésekbe, mondatokba ágyazottan - megtanulni.
Mi a helyzet a szaknyelv elsajátításával?
 • Aki saját szakmájának szaknyelvét kívánja elsajátítani, az a nyelv használatán keresztül a szakkifejezéseket jobban fogja érteni, ismerni, mint nyelvtanárai.
 • Akinek szakmai ismeretek nélkül kell szaknyelvi ismeretekre szert tenni, annak nem marad más hátra, mint az értelmező szótárak, a kétnyelvű szótárak, és szókincs-bővítő és -ellenőrző programok használata

Az audio CD-s tananyagok használatával kapcsolatos kérdések:

Honnan kapta nevét a Villám®-módszer?
 • Ez a "Nyelvtanulás a megértés Villámfényében" módszer-elnevezésre, a megértés megvilágosodásszerű élményére utal.
Kizárólag CD-k hallgatásával is meg lehet tanulni beszélni?
 • Igen. Ám az írás, olvasás és nyelvileg helyes fogalmazás elsajátításához a hétlépcsős tanulás többi 6 eleme is ajánlott.
Valóban meg lehet tanulni ezekkel az audio CD-knek autózás közbeni hallgatásával egy nyelvet? Akár egy középfokú nyelvvizsga szintjén is?
 • A szóbeli B2 középfokú nyelvvizsga szintjén sokaknak sikerült. Volt olyan tanulónk, - lásd Rekordok részben -, aki bizonyára rutinos vezető volt, és szinte csak autózás közben tanulta a nyelvet. Először az angol, majd a német középfokú szóbeli nyelvvizsgát tette így le a Rigó utcai Origó nyelvvizsga rendszerben.
 • Írásbeli nyelvvizsgára való felkészüléshez a könyvet is ki kell nyitni, de autózás közben ez nem tanácsos.
Évek óta hallgatom a CD-ket. Szinte már kívülről tudom a szövegüket, de úgy érzem, mégsem tudnék megszólalni, társalogni. Mit tegyek?
 • Beszélni, beszédrutint szerezni csupán hallgatással nem lehet, de ne aggódjon! A megszerzett nyelvismeret könnyen aktivizálható.
 • Elsőként egy ingyenes szintfelmérésre és személyes tanácsadásra hívnám nyelviskolánkba.
 • Tanácsaink között bizonyára szerepelni fog a VillámExpressz beszéltető tréning és egy Társalgási tréning is.
Milyen tanulási iramot válasszak magamnak?
 • Tudsz napi 4–8 órát tanulással tölteni? 
 • Heti két-három nap áll rendelkezésedre?
 • Netán csak a hétvégeken jut rá időd, energiád?
 • Az sem baj, ha csak egyéb tevékenységeid - autózás, mosogatás, barkácsolás, kutyasétáltatás, pihenés stb. - közben tudsz a VillámTananyagokra időt szakítani!
Szabad autóvezetés közben hallgatni a hanganyagokat?
 • Igen, de csak rutinos vezetőknek.
Mit neveznek Önök "használható" nyelvtudásnak?
 • Már a nyelvtudás minimumát: amikor nem szabályokkal, nyelvtani magyarázatokkal felvértezve meredsz némán az idegen nyelvű beszédpartneredre, hanem érted, és reagálsz, válaszolsz neki.
Alvás közben szeretnék nyelvet tanulni. Lehet-e?
 • Felejtsd el! Éjszaka aludni kell, hogy a felhalmozódott tapasztalat tudássá rendeződjön a fejedben.
Milyen tanulási stratégiát válasszak magamnak?
 • Ahány ember, annyiféle elme, annyi tanulási stratégia.
  Találj rá a sajátodra!
 • Gondold át céljaid és időbeosztásod is!
 • Mindenképpen gondold át, hogy hová akarsz eljutni! A nyelv hozzávetőleges vagy alapos ismeretéhez? Csak beszédkészséghez vagy íráskészséghez is? Elég egy praktikus nyelvtudás magánéletedhez, utazásaidhoz? Időzített tudásra van szükséged? Vizsgabizonyítványra? Professzionális szintre törsz? Fordító, tolmács akarsz lenni?

A tananyagainkra, relaxációs tanulási technikára, régi készülékeinkre vonatkozó kérdések:

A régi Relaxa tananyagok - hangkazettás tananyagok pl. - mennyiben egyeznek meg a mostani audio CD-s tananyaggal és a Tangó program anyagával?
 • Általában az azonos kötetek - pl. az Angol Idioms, a VillámAngol Idioms, és a Tangó Idioms részének főszövegei azonosak, a szövegváltozatok száma bővülhetett, és a nyelvi zsonglőrködés anyaga pedig kizárólag a Tangó programban szerepel.
A régi Relaxa tananyagok hangkazettás tananyagokat becserélhetjük-e az új CD-kre?
 • A kazetták forgalmazásának beszüntetése előtt voltak csereakcióink, azonban manapság ilyesmivel nem foglalkozunk. Ha az Ön által megvásárolt tartalmat szeretné CD-s változatban megszerezni, keressen meg bennünket, hogy egy méltányos ajánlatot tehessünk Önnek.
Még a kezdetekben vásároltam Önöktől Relaxomat készüléket, és hozzá a régi tananyagokat. Használhatom-e ezeket és hogyan használjam a jelenlegi tananyagokkal?
 • A régi 10 évnél régebbi tananyagokat nagy valószínűséggel érdemes a bővített VillámTananyagokra cserélni.
 • A relaxációs nyelvtanulási módszer és a VillámTananyag ma is összepárosítható, és az aktív éber és a relaxált állapotban folyó nyelvtanulás előnyösen is kombinálható. Így a régi Relaxomat és RelaxMaster készülékeinkkel a teljes audio CD-s tananyag-repertoárunk hasznosan hallgatható.
Ugye, kell a tanuláshoz „az a bizonyos relaxációs készülék” is?
 • Nem! A villám-rekordok nélküle születtek!
  A gyakorló CD-k a RelaxMaster relaxáló készülékünkkel is hallgathatják, és sokak számára a tanulás így eredményesebb.

A szuperintenzív és intenzív tanfolyamokról:

A százhúsz órás, két hetes tanfolyamaikat idős korúaknak is ajánlják?
 • Hetven-hetvenöt év körülő nyelvtanulóink jól bírták és élvezték ezt a tanulási formát.
... és gyerekeknek is valók a százhúsz órás, két hetes nyelvtanfolyamaik?
 • A herencsényi, 4 hetes, napi 8 órás tanfolyamunkon - lásd: Duna tévé dokumentumfilmje - 8 éves volt a legfiatalabb tanfolyami résztvevő, és a felnőttek között teherbírásban is, tanulási eredményességben is kiválóan megállta a helyét.

 • Természetesen óvodás korú gyerekeknek ezt nem ajánljuk. Nekik más, sokkal kisebb terhelésesés tanfolyam, és játékosabb, az életkoruknak megfelelő foglalkozás való.
Lehet-e a két hetes, szuperintenzív, százhúsz órás tanfolyamuknak csak az egyik heti foglalkozására jelentkezni?
 • Igen, ha a csoport induló létszáma egyébként már megvan. Egyébként feltételesen.
Lehet-e folyamatban lévő tanfolyamba menet közben becsatlakozni?
 • Igen, ha az előzetes tudása a szintfelmérés alapján a csoport szintjéhez illik.

Nyelvtanulási tanácsok:

Vannak-e Önöknek nyelvtanulási tanácsaik?
 • Egyéni nyelvtanulás? Igen. A VillámTananyag kétnyelvű. Megértéséhez nem kell segítség. Bárki választhatja tehát az egyéni nyelvtanulást tanulási útmutatónk szerint. Elfoglalt embereknek - külön időráfordítás nélkül is, akár autóvezetés vagy krumplipucolás közben - módot ad az egyéni nyelvtanulásra is.
 • Tanfolyami? A tanfolyam választása esetén módszerünkkel elegendő, ha az ott töltött időben aktívan részt veszel a csoportmunkában. Nem kell szótárazni, magolni, leckét írni; nem kell megszólalni, amíg nem tudsz. Nem kell soha mások előtt felelni; nincs kikérdezés, nincs számonkérés.Nincs leégés! Mindenki halad a maga tempójában; nem lehet lemaradni.
 • Vagy az egyéni és a tanfolyami nyelvtanulás kombinációja?! Az egyéni nyelvtanulást érdemes a VillámExpressz tréningekkel és a társalgási tréningekkel kombinálni. A tanfolyami nyelvtanulást pedig az audio CD-kkel és a Tangó programmal való egyéni tanulással. A kombi tanulás a leghatékonyabb, a legeredményesebb.
 • Idő, idő, idő! Honnan vegyek hozzá? Próbáld meg átcsoportosítani feladataid! Keresd meg azokat a naponta ismétlődő tevékenységeket - közlekedés, edzés, vasalás, főzés stb. -, amelyekhez hozzákapcsolható pl. a CD-k hallgatása! A Tangó program különféle lejátszási tevékenységei is hallgatnatók úgy, hogy közben nem ülsz a gép előtt, nem nézed folyton a monitort.
 • Tedd szokássá a mindennapos nyelvtanulást! Bizonyos ideig minden nap foglalkozz a tananyaggal. Még ha csak 10–15 perce jut is rá. Így előbb-utóbb szinte hiányozni fog, ha egy-egy nap kimarad ez az életedből.
 • Alakítsd ki nyelvtanuló kuckódat! Akár kis átrendezés árán is keresd meg otthon azt a helyet, ahol elhelyezheted a tananyagot, a lejátszó készüléket, papírt és írószereket, és legyen a közelben egy kényelmes ülőhely is. Így csak le kell ülni, és minden kéznél van.
 • Bízz Önmagadban, bízz a sikerben! Még akkor is, ha megannyi kudarcélményed volt már a nyelvtanulással! Ezzel a módszerrel nem nehéz a nyelvtanulás. Időt kell rászánni és kitartani

Kedves Honlaplátogató! Segítse munkánkat!
Ha van kérdése, tegye fel, és részben levélben, a gyakori kérdésekre pedig itt válaszolni fogunk.
Előre is köszönjük!

© 2022 Minden jog fenntartva! Relaxa Kft., Budapest