QLL Kvantum Nyelvtanulás

Tangó program hardverkulcs-telepítése

Tisztelt Ügyfelünk!

A Relaxa Hardverkulcs ránézésre egy egyszerű pendrive-hoz hasonlít, de valójában egy mini-számítógép található benne, amely a Tangó program működésében aktívan részt vesz. A kulcsnak a bedugás után szüksége van egy pár másodpercre a beinduláshoz, és a program futása közben is folyamatosan a gépben kell lennie. A beüzemeléséhez pedig egy ún. illesztőprogramot (más néven vezérlőprogramot) kell telepíteni a Windows-ra, hogy a kulcs képes legyen kommunikálni a Tangóval.

A Tangó beüzemeléséhez első lépésként minden esetben telepítse fel a lemezről magát a programot! A Tangó telepítő előtelepíti a hardverkulcshoz szükséges illesztőprogramot is, és Windows 10 rendszereken általában nincs is más tennivaló, a kulcs az első bedugáskor automatikusan beüzemeli magát (kb. egy perc alatt). Erről a Windows egy kis üzenetben tájékoztatni fogja a jobb alsó sarokban: „A Relaxa Hardverkulcs telepítése sikeresen megtörtént”.

Egyes esetekben ez nem történik meg automatikusan, és a hardverkulcs bedugásakor a rendszer rákérdez, hogy mit tegyen, illetve üzenetet küld, hogy „az eszköz telepítése sikertelen”. Ilyenkor a teendők a következők:

  1. Nyissa meg a Windows Eszközkezelőt. Windows 8 és 10 rendszerek esetén ezt a Windows és az X billentyűk együttes lenyomásával megjelenő menüben találja. Windows 7 esetén Klikkeljen a Start menüre, ezen belül a Vezérlőpultra, majd a „Hardver és hang”-ra, ezután az Eszközkezelőre.
  2. Az Eszközkezelőben jobb oldalon látni fog egy kiugró sort "Relaxa Hardverkulcs" néven, rajta egy sárga felkiáltójellel. Ezt a sort válassza ki, majd nyomjon rajta egy jobb egérgombot, és válassza az "illesztőprogram frissítése" menüpontot.
  3. Amikor a gép rákérdez a telepítés módjára, válassza a "Manuális telepítés" módot.
  4. A következő ablakban kattintson a „Tallózás” gombra, és válassza ki a telepítő lemezről (vagy pendrive-ról) a „hwkulcs-driver_aláírt” nevű mappát, majd nyomjon „Tovább”-ot.
  5. A megjelenő figyelmeztető üzenetnél kattintson a „Telepítés”-re.
  6. A sikeres telepítés után a program általában azonnal futtatható. Ha mégsem, akkor húzza ki a kulcsot, indítsa újra a gépet, újraindulás után dugja vissza, és ekkor már indulni fog.

Windows 7 illetve régebbi rendszerek esetén a fenti „aláírt” vezérlőprogram – általunk is ismeretlen okból – hibát jelez a telepítésekor. Ilyenkor használja a másik, „aláíratlan” vezérlőprogramot, amelyet szintén a lemezen talál. Ebben az esetben a Windows a telepítéskor figyelmeztetni fogja, hogy a vezérlőprogram nem ment át a Microsoft tesztjén. Itt a telepítést nyugodtan folytathatja.

Amennyiben a telepítő lemezén (vagy pendrive-on) nincsen „aláírt” vezérlőprogram, akkor töltse azt le innen: http://relaxa.hu/download/hwkulcs-driver_signed.zip. A letöltött fájlt másolja be a C:\Relaxa mappába, és ott csomagolja ki (jobb klikk, kibontás ide). A lemezen (pendrive-on) lévő „hwkulcs-driver” nevű vezérlőprogram értelemszerűen az aláíratlan változat.

Korábbi sikertelen telepítések után előfordulhat, hogy a 4. pont után azt írja ki a gép, hogy már telepítve van a megfelelő illesztőprogram (és így nem hajlandó az újat feltelepíteni). Ilyenkor először le kell törölni a régit. Ehhez ugyanott az eszközkezelőben a 2-es pontnál a jobb klikk után az "illesztőprogram eltávolítása" menüpontot válassza, és a megjelenő ablakban jelölje ki a "törölje le az eszköz illesztőprogramját" menüpontot. A kulcsot ezután húzza ki, 10 másodperc után dugja vissza. Ekkor egy idő után a gép meg fogja kérdezni, hogy mit tegyen a kulccsal, ekkor a 3-as ponttól tudja folytatni a telepítést.

Kérjük, jelezzen vissza nekünk, hogy a fentieket követve Önnél is sikeres volt-e a telepítés!
Kérdés, elakadás esetén keressen bennünket elérhetőségeinken!

© 2018 Minden jog fenntartva! Relaxa Kft., Budapest